J. Vaľová a V. Kostilník chcú, aby sa v meste opäť zvýšila zamestnanosť

18.11.2010 Humenné

Humenné 18. novembra (TASR) - Kandidáti na post primátora Humenného Vladimír Kostilník a Jana Vaľová chcú v prípade úspechu vo voľbách podporovať zamestnanosť a vytvárať podmienky pre tvorbu nových pracovných miest na ...
Podľa Kostilníkových slov na tom pracovala miestna samospráva aj v uplynulom období, mrzí ho však, že sa jej nakoniec nepodarilo naštartovať výstavbu priemyselných areálov Zeleňakovo a Humenné Juh.
\"V prípade priemyselného parku Zeleňakovo prebehla príprava v roku 2008 tak v projektovom a investorskom zabezpečení, ako i v rokovaniach so SARIO-m o záujemcoch o využitie nových výrobných hál. Po obrovských prekážkach, povedal by som vo vlastnej kuchyni sa naša žiadosť z dôvodu nedostatku finančných zdrojov zamietla aj na úrovni ministerstva hospodárstva, \" vysvetlil súčasný primátor Kostilník. Samospráva o rok neskôr uzatvorila nový zámer s Chemesom, a.s. , \"a pripravili sme všetky podmienky, pre žiadosť na vybudovanie priemyselného parku Humenné Juh. Výsledok bol ten istý, po neochote časti poslancov schváliť čo i len žiadosť o nenávratný finančný príspevok na jeho výstavbu sa zopakoval scenár ako v prípade Zeleňakova, \" doplnil Kostilník.
Jana Vaľová, ktorá je poslankyňou Mestského zastupiteľstva, Prešovského samosprávneho kraja a Národnej rady SR za stranu Smes-SD, presadzuje za účelom podpory zamestnanosti skôr myšlienku výstavby zeleného priemyselného parku. Majú oňho záujem väčší investori, môžu si sami prispôsobiť podmienky pre výstavbu hál, uviedla pre TASR.
\"Podporu podnikateľského prostredia môže mesto ovplyvniť aj odpustením daní na obdobie piatich rokov alebo znížením daní na dva či tri roky, \" konkretizovala Vaľová. Ešte predtým by mala byť samospráva nápomocná pri výbere vhodných zamestnancov a realizácii workshopov pre potenciálnych zamestnávateľov.
Súčasný primátor si však myslí, že Humenné má naďalej silný potenciál v priemyselnej výrobe a aj napriek hromadným prepúšťaniam napríklad v textilných spoločnostiach Nylstar či Zekon sa situácia zmení k lepšiemu. \"Začína sa oživovať veľká ekonomika, preto sa aj v iných oblastiach podnikania začnú vytvárať nové pracovné miesta, lebo z úrovne mesta sú na to vytvorené vhodné podmienky, \" konštatoval.
Boj o kreslo primátora bude zvádzať Vaľová okrem Kostilníka aj s ďalšími nezávislými kandidátmi, a to so stavebným inžinierom Andrejom Lopatom a učiteľkou v materskej škole Vierou Čurkovou. Piatym uchádzačom je nominant strany Náš kraj, stavebný inžinier Milan Mňahončák.
 

Vyberte región